Hidrosetva

by denis.papovic / March 12, 2018 / No comments

Hidrosetva

HIDROSETVA

Da li ste znali da je hidrosetva jedan od najefikasnijih i najekonomičnijih načina setve trave? Ova metoda predstavlja jednostavan i brz način ozelenjavanja dvorišta, u kome se smeša semena, vode, đubriva i zaštitnog malča prska po zemljištu ne bi li se dobila zdrava i brzo rastuća trava. Pored toga što hidrosetvom možemo lako zasaditi travnjak kako na velikim, tako i na onim vrlo nepogodnim površinama, formiranje ovakvih travnjaka podrazumeva i niz drugih prednosti. Lepi travnjaci intezivne boje, ali i visokog kvaliteta su samo jedne od njih.

pic

pic

pic

Takođe, travnjak dobijen hidrosetvom je jednostavan za održavanje, zahteva manju upotrebu vode i otporniji je na sušu. Sve ovo što smo do sada naveli objašnjava nagli porast popularnosti ovog načina uredjenja dvorista i travnjaka. Dodatni razlozi za to su i trenutna zaštita od erozije, revegetacija neplodnog zemljišta, stvaranje zdravog ekološkog sistema za vrlo kratko vreme, i gust, ujednačen zeleni pokrivač. A kako sve ovo postiže Greendecor tim? Pre samog prskanja zemljišta, pravimo mešavinu tako da je prilagodimo jedinstvenim karakteristikama vašeg budućeg travnjaka. Nakon toga ovom mešavinom semena, vode i zaštitnog malča ravnomerno prskamo zemljište. U zavisnosti od vlage, temperature, ali i jednostavne nege, vaš travnjak može biti novi zeleni identitet vaše bašte u roku od pet do sedam dana. Bilo da se radi o ozelenjavanju dvorišta, strmih padina, nasipa, ili velikih parkova, pored hidrosetve nijedna druga metoda setve i uzgajanja trave nema ovoliko prednosti.

Hidorsetva: Elementi za smešu

VODA: u smeši za hidrosetvu voda deluje kao nosač. Pored toga, seme u dodiru sa vodom započinje proces klijanja.

SEME: za uredjenje dvorista i travnjaka metodom hidrosetve možemo da koristimo skoro svako seme. Od semena za travnjake, divlje cveće, i pašnjake, pa do semena za sportske terene i onih za kontrolu erozije.

ĐUBRIVO: bilo koji tip đubriva odgovara potrebama hidrosetve- tečni, rastvarajući, granularni. Najčešće se koristi đurivo u granulama koje se ravnomerno meša u pomenutoj smeši. Korišćenje kreča nije sjajno rešenje, međutim u slučaju da moramo da menjamo pH zmeljišta onda koristimo tečni kreč.

pic

pic

pic

MALČ: u smeši za hidrosetvu malč je komponenta koja daje zelenu boju vašem travnjaku. Njegova uloga nije jedino lep izgled travnjaka, već on zapravo i štiti seme i zadržava vlagu. Postoje dva osnovna tipa malča: malč od celuloze i od drvenih vlakana.

TAKIFERI: služe za stabilizaciju smeše za hidrosetvu. Takođe, oni pomažu pri zadržavanju vlage u zemljištu, kao i pri podmazivanju mašine. Proizvode na krečnoj bazi dodajemo ukoliko je potrebna pH korekcija zemljišta.

PREDNOSTI HIDROSETVE U ODNOSU NA KLASIČAN VID SETVE
Hidrosetva – Koridor 10
video
Green Decor doo
BOLJA ADAPTACIJA

Ukoliko je zemljište teško, zbijeno, senovito, ili poseduje neku drugu karakteristiku koja stvara komplikacije prilikom klasičnog načina setve, hidrosetva predstavlja rešenje u pogledu samog načina zasnivanja travnjaka. Isto tako, određivanje smeše u odnosu na jedinstveni tip zemljišta je olakšavajuća okolnost za formiranje zdravog i lepog travnjak.

VEĆA OTPORNOST NA BOLESTI

Materijal koji koristimo za hidrosetvu sastoji se od jedne vrste trave, pa je samim tim umanjena šansa za razvoj bolesti. Sa druge strane, travnjaci zasnovani od više vrsta trave češće propadaju.

Vezivanje korena za lošu podlogu
video
Green Decor doo
UŠTEDA NOVCA NA VEĆIM POVRŠINAMA

Nakon što se postavi mehanizacija specijalizovana za Hidrosetvu, potrebno je još samo malo truda prilikom zasnivanja travnjaka pomoću spreja. Ako uzmemo u obzir sav potreban materijal neophodan za klasičan tip setve, a reč je o velikim površinama, onda je ova tehnologija sasvim razuman izbor.

Za detaljnije informacije o cenama kontaktirajte nas preko našeg online servisa ili putem telefona 011 3572 909 i 063 341 389

AKTUELNO

IZVEDENI RADOVI HIDROSETVE NA AUTOPUTU E-75, CARIČINA DOLINA

Metodom hidrosetve Maja 2016. godine smo izvodili radove na zatravljenju kosine na deonici autoputa E-75. Tada smo prskali smešu za hidrosetvu preko erozione mreže postavljene na kosini od oko 45 °. Nakon 42 dana semena su prokrijala. Izgled terena pre i posle su prikazani na slikama ispod.

Hidrosetva PRE / POSLE

pic

Hidrosetva PRE / POSLE

pic

Hidrosetva - izvođenje radova

pic

Hidrosetva - izvođenje radova

pic
IZVEDENI RADOVI HIDROSETVE NA KORIDORU 10

Pogledajte naše rezultate i na Koridoru 10. U septembru 2015. godine naš tim je izvodio radove na zatravljenju nezgodnih kosina na Koridoru 10 ovom uspešnom metodom.

Hidrosetva PRE / POSLE

pic

Hidrosetva PRE / POSLE

pic

Rezultati klijanja nakon 9 dana

pic

Rezultati klijanja nakon 19 dana

pic
IZVEDENI RADOVI HIDROSETVE / INTERNACIONALNA NEMAČKA ŠKOLA NA DEDINJU

Izvođenje radova

pic

Rezultati nakon 25 dana

pic

Rezultati nakon 15 dana

pic

Rezultati klijanja nakon 19 dana

pic

Instagram