Održavanje

by denis.papovic / February 1, 2018 / No comments

Održavanje

ODRŽAVANJE / IZVOĐENJE RADOVA / PROJEKTOVANJE

ODRŽAVANJE ZELENIH POVRŠINA

Na osnovu dugogodišnjeg iskustva u podizanju i održavanju zelenih površina, naša firma Vam nudi stručan individualan pristup održavanju Vaše zelene površine. Na kvalitet našeg angažovanja ukazuje činjenica da smo posle izvođenja radova kod mnogih investitora i danas zaduženi za održavanje zelenila i sistema za navodnjavanje. Pažnju obraćamo ne samo na redovno košenje i orezivanje, već i na mineralnu prihranu, zaštitu od gljivičnih i oštećenja izazvanih nepoželjnim insektima, a sve u skladu klimatskim promenama, trenutnim stanjem zelenila i mikroklimatskim uslovima.

ODRŽAVANJE BILJAKA
pic

Biljne vrste koje se nalaze na formiranoj zelenoj površini zahtevaju i adekvatnu negu kako bi se pravilno razvijale i dostigle svoju najbolju formu. S obzirom da se posao izgradnje zelenih površina ne završava samo zanivanjem istih, nego i njihovim kasnijim održavanjem, biljke zaslužuju redovnu pažnju:
- Orezivanje
- Zaštita od insekata i gljivičnih oboljenja
- Prihrana
- Priprema za zimski period
- Uklanjanje snega kao preventiva od pucanja grana

ODRŽAVANJE TRAVNJAKA

Estetika, funkcionalnost i vitalnost Vašeg travnjaka su od primarne važnosti prilikom održavanja zelene površine. Kvalitetno održavanja travnjaka podrazumeva niz različitih aktivnosti koji kroz izbalansiran odnos sprovođenja tokom godine, garantuju uspešan razvoj i vitalnost travnjaka. Tokom sezone održavanja, paznju obraćamo na nekoliko osnovnih operacija:

Aerifikacija travnjaka

video
Green Decor doo
FAZA I - AERIFIKACIJA TRAVNJAKA

Na već oformljenom travnjaku vršimo takozvano čepovanje ili aerisanje koje se obavlja uz pomoć profesionalne mašine - aeratora, na taj način se omoćuje ubacivanje neophodnog vazduha u zonu korena trave i samim tim pospešuje njen dalji rast i razvoj. Aeraciju se vrši jednom godišnje, obično početkom proleća ili s kraja jeseni. Pravilno aerifikovanje (čepovanje) je jedino efektno kada se vade čepovi ili mali delovi zemlje prilikom aeracije, pa je iz tog razloga neophodno koristiti kvalitetnu mehanizaciju.

pic
FAZA II - VERTIKULACIJA TRAVNJAKA

Takozvano češljanje ili provetravanje, je jedna od mera koju se sprovodi uz pomoć specijalizovane mašine vertikuta obezbeđujući na taj način dovoljno vazduha na samoj povšini tla ali i uklanjanje odumrlih ostataka trave koji predstavljaju potencionalnu opasnost za razvoj raznih gljivičnih oboljenja. Ova mera održavanja sprovodi se dva puta godišnje, i to na početku proleća ali i na kraju jeseni.

pic
FAZA III - KOŠENJE TRAVE

Košenje trave je izuzetno važna operacija pri održavanju zelenih površina. Košenje trave, odnosno košenje travnjaka zahteva pravilan pristup i uslove, kako vremenske tako i strukturne. Redovno košenje trave od dva puta nedeljno doprinosi bržem rastu I razvoju trava, kako korenovog sistema tako I nadzemnog dela, rezultat je dobro ukorenjen I gust travnjak.

pic
FAZA IV - ZALIVANJE TRAVNJAKA

U sušnim periodima, tek zasejane, kao i postojeće travnjake treba zalivati, kako bi se obezbedio rast i razvoj korenovog sistema. U normalnim uslovima zalivati jednom nedeljno, a u sušnim uslovima, dva puta nedeljno. Postavljanjem automatskog zalivnog sistema obezbeđuje se ravnomerno zalivanje biljaka, bilo da se koriste rasprskivačii ili sistem kap po kap.

pic
FAZA V - PRIHRANA TRAVNJAKA

Osim dodavanja đubriva, neophodna je i prihrana travnjaka kako bi travnjak dobio sve elemente neophodne za pravilan rast I razvoj, a koje ne može da dobije iz samog zemljišta. Treba istaći da postoje česte pojave loše ili suvišne primene đubriva i zasićenja određenim mineralnim aditivima koji se teško regulišu, ali da bi znali šta, kada i koliko prihranjivati moramo znati od čega počinjemo. To znači da analiza zemljišta jeste jedan od prvih koraka na početku koji se višestruko isplati.

Pored redovnog održavanja zelenila, nudimo Vam:

Održavanje sistema za navodnjavanje zelenih površina
Održavanje urbanog mobilijara u okviru održavanja zelenih površina
Održavanje igrališta u okviru održavanja zelenih površina
Održavanje parkova i vrtova
Održavanje uličnih drvoreda
Održavanje zelenih površina pored puteva
Održavanje zelenih površina u okviru poslovnih objekata
Održavanje zelenih površina sportskih objekata
Održavanje fontana

ZIMSKA SLUŽBA

U toku zimske sezone, osim standardnih mera održavanja naša firma Vam nudi i usluge čišćenja snega sa svih površina: zelene površine, trotoari, parkinzi, prilazi, kao jedne od mera održavanja površina u zimskim mesecima. Pored mehanizacije za održavanje zelenila, raspolažemo mehanizacijom za čišćenje i uklanjanje snega, kao i obučene radnike.

Instagram