Krovni vrt – UNDP Novi Beograd

Ime projekta:
Krovni vrt – UNDP Novi Beograd
Lokacija:
Novi Beograd
Klijent:
UN Srbija
Površina:
410 m2
Godina izvođenja:
2016.
Opis projekta:
Prilikom adaptacije objekta za United Nation Development Programme (UNDP) na zahtev investitora rađeno je projketovanje krovnog vrta na povučenom spratu objekta, a potom i izvođenje radova. Specifičnost projekta se ogleda u ograničavajućim faktorima koji su se odnosili pre svega na statiku objekta, pa je dozvoljena zona intervencije bila svedena na manji procenat površine koji sme da se optereti.
I pored ograničenja koja su postojala, u projektu se nastojalo da se zadrži i estetska i održiva komponenta. Estetska – kako bi prostor korisnicima bio lepši i prijatniji, jer bi se, osim svakodnevne upotrebe, koristio i za različite prijeme. Održiva – u pogledu održavanja ispunjen je jedan od osnovnih zahteva za održavanjem vertikalnog zelenila ovog tipa kroz projektovanje i ugradnju automatskog zalivnog sistema.
Cela površina je podeljena u frontalnu i dve bočne zone povučenog sprata. Jedna od ideja bila je da se napravi dinamični prostor u kaskadama (frontalno) i talasima (bočno), koliko je statika dozvoljavala. Pored toga, planirana je i asimetrija koja zadržava moderan izgled i doprinosi dinamici. U tom stilu su projektovane i izrađene i žardinjere sa biljkama koje su otporne na date uslove, dekorativne vrste, koje imaju manje i osrednje zahteve prema vodi.
Projektovanje, izvođenje radova i održavanje: Green Decor doo

Instagram