Zeleni zidovi

by denis.papovic / March 16, 2018 / No comments

Zeleni zidovi

Šta su zeleni zidovi ili žive vertikalne baste?

Zeleni zidovi ili žive vertikalne bašte predstavljaju urbanu zidnu umetnost koja se moze naći kako u eksterijeru, tako i u enterijeru, te u bilo kojoj vrsti poslovnih ili privatnih objekata. Naše mirisne vertikalne bašte, dizajnirane samo od kvalitetnog bilja, učinile su mnoge poslovne prostore, restorane i hotele atraktivnim mestima za posebno prijatan boravak. Zbog svoje estetske uloge, ali i time sto poboljšavaju kvalitet i povećavaju vlažnost vazduha, smanjuju uticaj buke, štede energiju i regulišu temperaturu objekta, vertikalne zelene zidove mnogi nazivaju i pravim “prozorima u prirodu”. Isto tako, ovi mirisni zeleni zidovi od biljaka mogu i celokupnije delovati na gradsku sredinu: štiteci zgrade od spoljašnjih uslova, obogaćujuci vazduh kiseonikom, procišcavajuci ga, te i snižavajuci temperaturu zgrade i okoline.

pic

pic

pic

Zbog naše siroke palete biljaka nema ograničenja za vaše i naše kreativne mogućnosti za izgled ovih “prozora u prirodu”. Pored toga, ponosni smo da kažemo da je Greendecor sistem vertikalnih bašta, zbog svojih performansi, prepoznat kao jedan od najfleksibilnijih modularnih sistema koji se mogu vrlo lako, ali i brzo instalirati na gotovo svaku spoljašnju ili unutrašnju površinu.

pic

pic

pic

pic
pic
ZELENE FASADE

Da li ste znali da fasade mogu biti stanište leptira, pčela i raznih ptica? Zelene fasade su vrste vertikalnih zelenih zidova koje raznolikim i mirisnim biljem cesto privlače insekte i ptice, a time i povećavaju bioraznolikost svakog urbanog područja. Bogato zelenilo, najčešće biljaka puzavica poput Bršljana (Hedera helix), Devičanske lozice (Partenocissus quinquefolia), Orlovih noktiju (Lonicera caprifolium), Plave kiše (Wistaria sinensis), Tekome (Campsis radicans), Vatrenog grma (Pyracantha coccinea) i Žakmanove paviti (Clematis jackmanii) skriva od pogleda, ali i smanjuje buku iz okoline. Pored toga sto su živi ukrasi mnogim stambenim i poslovnim objektima, naše zelene fasade daju unikatan izgled i mnogim privatnim dvorištima.

Zeleni zidovi enterijer

Zeleni zidovi u enterijeru su jedan od najefektivnijih načina da povežete enterijer sa prirodom i time u njega unesete jednu specifičnu svežinu. Brojni su primeri poslovnih objekata kao i restorana, kafića i privatnih kuća kojima su naši zeleni zidovi dali poseban zeleni identitet. Međutim, osim dekorativne i vizuelne funkcije, ove enterijer vertikalne bašte mogu obogatiti prostor kiseonikom, učiniti letnju temperaturu podnošljivom i vazduh vlažnijim. Kao i zelene fasade, i ovi vertikalni zidovi su obrasli raznolikim puzavicama. Zbog zalivnog sistema, bez kojih ovi zidovi ne mogu opstati, cena za njihovu ugradnju i održavanje je nešto viša.

pic
pic
KASETNE VERTIKALNE BASTE

Kasetne vertikalne bašte su takođe živi zeleni zidovi, samo izgrađeni sa tehnološki zahtevnijim sistemom, tkzv. modularnim sistemom. Za pravi rast i svežinu kasetnih bašta u enterijeru odgovoran je ovaj “pametni” sistem niza manjih posuda sa zemljom i zasadima koje su međusobno povezane i umetnute u metalni ram, koji je dalje vezan za noseću konstrukciju koja ne služi samo kao nosač (kao kod zelenih fasada), veđ ima i ulogu da hrani biljke vodom i hranljivim materijama. Osim toga, prednost kasetnih vertikalnih bašta je i ta što svaka njena posuda moze pojedinačno biti izvađena iz sistema i zamenjena. Za formiranje ovih zidova možete birati mnoge biljne vrste poput perene, cvetnice, ukrasne trave koje su nalik na saće, a za njihov potpuno autentičan estetski dojam preporučujemo kombinovanje onih biljaka koje imaju slične potrebe prema svetlosti i vodi, a različitu boju i strukturu listova.

ZELENI ZIDOVI OD MOSCHITO MAHOVINE

Zeleni zidovi od moschito mahovine predstavljaju jednu od najinovativnijih tehnologija ozelenjavanja zidova u enterijeru, na koju je naš Greendecor tim posebno ponosan. Pored toga što su zapaženi po svojim estetskim karakteristikama, naši zeleni zidovi od mahovine su se pokazali kao živi zidovi dugog trajanja, oni koji zadržavaju svoju prvobitnu mekoću i elastičnost, i kao oni koji se skoro uopšte ne trebaju održavati. čak i u prostorijama sa izuzetno slabim osvetljenjem ove vertikalne baste od Moschito mahovine mogu ispuniti svoju praktičnu ulogu prečIišćavanja vazduha i zaštite od buke. Jedini preduslov za njihovo idealno postavljanje jeste da vlaga u prostoru ne bude ispod 50%

pic

pic

pic

Pošto je Moschito mahovina dostupna u dvanaest boja (vidi sliku ispod) širok je i spektar mogućnosti za njeno oblikovanje i primenu u vašem prostoru. U zavisnosti od vaših idejnih zahteva, možemo je lepiti u ukrasne ramove, kombinovati sa različitim osvetljenjem, ili čak dizajnirati fototapet za njih koji odgovara vašem ukusu.

pic
UGRADNJA VERTIKALNE BAŠTE OD MOCHITO MAHOVINE

Ugradnja zelenog zida od Mochito mahovine zahteva podlogu koja može biti stiropor, medijapan panel ili već neka druga podloga o kojoj odlučujemo u dogovoru sa vama i našim dizajnerom. Onda specijalnim lepkom trajno lepimo ovu posebnu vrstu mahovine na podlogu, i garantujemo da ce ovim putem vaša vertikalna bašta imati potpunu pokrivenost mahovinom. Nakon ovoga zid će se brzo prilagoditi uslovima sredine, svetlosti i vlazi vaduha, i nastaviti svoj život skoro potpuno samostalno.

pic
ODRŽAVANJE ZELENOG ZIDA OD MAHOVINE

Kao što smo već rekli, Moschito mahovina dobro podnosi slabo osvetljenje Ili čak potpunu tamu, te ne zahteva foto stimulaciju. Ne bi trebalo da je postavljena blizu klima uređaja, ventilatora, direktnih izvora toplote Ili blizu direktne svetlosti. I samo s vremena na vreme potrebno je blago vlaženje prskanjem vodom sa udaljenosti najmanje od 50cm.

ZA VIŠE INFORMACIJA PREGLEDAJTE NAŠE PDF PREZENTACIJE O KASETNIM ZELENIM ZIDOVIM I ZELENIM ZIDOVIMA OD MAHOVINE

Cassette zeleni zidovi

Island moss - Mahovina za enterijere

Instagram