Uređenje dvorista

by denis.papovic / March 5, 2018 / No comments

Uređenje dvorista

UREĐENJE DVORIŠTA

Poželeli ste da vaš dom dobije mirnu oazu u kojoj je lako uživati i opustiti se? Bez obzira na to koliko jedinstvena i kreativna vaša vizija bila za uređenje dvorišta, mi smo tu da pomognemo da ono postane realizovani produžetak vašeg doma. Da bismo stvorili prostor koji povezuje sa prirodom i odražava vaš način života, naši dizajneri integrišu arhitekturu vašeg doma sa funkcionalnim i estetskim zahtevima novog dvorišta. Tako, uredjenje dvorista sa nama, bez obzira na njegovu veličinu i šta ono sve podrazumeva (staze, ograde, vodene elemente, prostor za sedenje, ozelenjavanje) je jednostavan proces čiji je cilj lepo i zdravo dvorište tokom cele godine.

Uređenje dvorišta zahteva i odgovarajući izbor biljaka, a mi ih pažljivo biramo razmatrajući kako njihove ekološke karakteristike, zahteve prema zemljištu i potrebe za vodom, tako i brzinu rasta i to kako se razvijaju u kombinaciju sa drugim biljkama u vrtu. Zbog našeg dugogodišnjeg iskustva i znanja iz ove oblasti, kako ovi, tako i svi vaši zahtevi za idealnu oazu jesu samo motivi više da zajedno pomeramo granice za uredjenje dvorista.

Uređenje dvorišta po koracima

pic
Prvi korak: Vaša vizija

Uređenje dvorišta je proces realizacije vaše ideje mirne oaze, čiji je prvi korak naša poseta vašeg doma. Tada razgovaramo o ideji za uredjenje dvorista, kao i o ciljevima i potrebama, istovremeno dajući predloge koji uzimaju u obzir postojeće i potencijalne prepreke i razmatranja u odnosu na lokaciju gde planirate vašu oazu.
Koje su vaše omiljene boje, koje stvari vas čine srećnima? Da li želite manje ili više intiman prostor za odmor, druženje, igru? Koliko vode ste u mogućnosti da pružite? To su neka od pitanja na koja odgovaramo zajedno kako bismo započeli projekat koji će najbolje odgovarati tome šta je vaša vizija. Vaše ideje su važne. Vaša ličnost je važna. Čak i ako mislite da su vaše aspiracije o tome kako srediti dvorište lude, to je sasvim u redu sa nama.

Mediteranski stil dvorišta
video
Drugi korak: Naš plan i realizacija

Pre nego definišu plan za uređenje dvorišta, naši dizajneri razmatraju prostor holistički, te obuhvataju kako potrebe samog terena na kome gradimo baštu, tako i sve one potrebe koje su vas navele na ideju da njome osvežite svoj dom. Bilo da ste baštu zamislili sa nekom spoljnom kuhinjom i trpezarijom, bazenom, fontanom ili kao jednostavno skroman, funkcionalan i vizuelno autentičan prostor, mi možemo da izradimo detaljan plan koji jasno prati sve te namene bašte. Jedinstveni plan za uredjenje dvorista uključuje i fotografije predloženih biljaka, detaljne karakteristike projekta sa opisom usluga i cena. Tako, pitanje “kako urediti dvorište” prelazi u jednostavan plan na papiru koji je iz faze u fazu lako pratiti. Na kraju, i po vašem odobrenju plana za uređenje dvorišta, Greendecor tim započinje pripremanje terena za sadnju biljaka, izgradnju staza, građevina i ostalog. Pored svega navedenog, rado ćemo vas naučiti kako da održavate svoju novu baštu, ili vam pak ponuditi naše usluge održavanja dvorišta. A još detaljnije o tome šta sve razmatramo prilikom kreiranja plana i projekta za vašu baštu čitajte u nastavku.

faktori za uredjenje dvorista: klima i okruženje

Uredjenje baste zavisi kako od klimatskih faktora tako i od faktora okruženja. Da bismo planirali pažljivo i valjano birali biljke za uredjenje vrta, mi postavljamo i odgovaramo na puno pitanja o pomenutim faktorima, a samo neka od njih su: Koje vrste biljaka prirodno rastu u vašem području? Koji su najčešći vremenski uslovi u vašem kraju? Da li je vazduh u vašem kraju suvlji ili vlažniji? Da li tu duvaju jaki ili slabi vetrovi? Koje su prosečne temperature i godišnja količina padavina?

pic

pic

pic

pic

Možda niste znali, ali vrlo često se dešava da određeni vrtovi imaju svoje “mikro svetove”, ili “dzepove” u kojima se stvaraju posebni mikroklimatski uslovi, koji dalje odgovaraju samo određenim vrstama biljkama. Na primer, neki delovi vašeg dvorišta mogu biti niži, neki viši, neki osunčaniji, a neki ne. Zbog našeg dugogodišnjeg iskustva, uređenje dvorišta sa ovakvim mikroklimatskim uslovima je jednostavan proces, u kojima takođe možemo ponuditi široku paletu biljaka kojima odgovaraju ovako nezahvalni faktori. Uredjenje dvorista nekada zahteva i implementiranje zaklona od vetra, koji štiti osetljive biljke, a ujedno i objekat. Ovi zakloni sprečavaju stvaranje snežnih nanosa u dvorištu tokom zime. A sa druge strane, u jako toploj sezoni, on može pružiti hlad vama, a i zasađenim biljkama.

uredjenje baste: određivanje tipa tla

Da bi plan za uredjenje dvorista potpuno odgovarao vašoj viziji o lepom vrtu, naš Greendecor tim posebnu pažnju posvećuje i određivanju tipa zemljišta, njenoj teksturi, nivou kiselosti ili alkalnosti (ph). Kada odredimo tip zemljišta onda nam je sasvim lako i da odredimo koje biljke odgovaraju istom.

pic

pic

pic

I sami možete pretpostaviti, da se biljne vrste zasađene na odgovarajućem tipu zemljišta razvijaju lako i prirodno. Sa druge strane, ukoliko se precizno ne odredi koji je tip zemljišta, biljke imaju veću verovatnoću da ne uspeju. Po ocenama naših klijenata, za sve te analize, procene i odluke naš Greendecor tim je do sada uspevao da ima skoro samo pozitivne rezultate.

Od detaljnog plana do cilja: Vaša lepa oaza mira

Uredjenje baste podrazumeva i to da rezultat nikako ne bi trebalo da bude dvorište, koje se estetki potpuno odvaja od karaktera okruženja. To je još nešto o čemu ne treba da brinete ukoliko mi uređujemo vaš dom - mi kreiramo vrt koji se nekako prirodno i potpuno uklapa u estetiku vašeg okruženja.

pic

pic

pic

I ukoliko je to vaša potreba, možemo kreirati baštu potpuno skrivenu od pogleda, ili možemo čak potpuno zakloniti neugledne elemente vašeg postojećeg dvorišta novim, lepim elementima. Ili, možemo kreirati vrt tako da on izgleda kao prirodan produžetak vaše dnevne sobe, ili sličnog prostora unutar objekta.

skladno uređen vrt- više od harmonije

Krajnji cilj uredjenje dvorista jeste kreiranje skladne celine koja odgovara vašoj viziji i potrebama. Međutim, pored toga što ćemo njome oplemeniti vaše okruženje, skladno uređen vrt pruža i niz drugih ekoloških prednosti. Jedna od njih je da vrtovi mogu biti “prirodni rashladni uređaji” za okolno područje, jer trava i ostalo zelenilo mogu biti za tridesetak stepeni hladniji od asfalta. Pored toga, uredjenje baste zelenilom znači kako prečišćavanje i obogaćivanje vazduha, tako i smanjenje buke u okolnom području.

IDEJE ZA UREĐENJE VRTA

koji stil za uredjenje dvorista možete birati

Ukoliko još uvek nemate jasnu ideju kako biste uredili vaše dvorište, dole se nalaze načini koji vam mogu pomoći da vašu ideju definišete. Ovi načini su zapravo stilovi o kojima sve pejzažne arhitekte, pa i naši, razmišljaju pre no započnu samo uredjenje baste.

pic
pic
MODERAN STIL DVORIŠTA

Ukoliko vam se dopada ideja da vaš vrt ne bude preopterećen mnogim detaljima, nego nasuprot tome, da bude minimalistički uređen sa biljkama egzotičnog izgleda, onda će ovaj moderni stil za uredjenje dvorista skrenuti vašu pažnju. Biljne vrste koje se koriste za uređenje dvorišta u modernom stilu su prerijske vrste, vertikalne elegantne vrste, i razne druge vrste trava. A materijale koje koristimo da bismo uredili modernu baštu su čelik, staklo, beton, crveni kedar i kamen.

pic
pic

Pored ovoga, za uredjenje baste u modernom stilu nekada koristimo i vodene elemente poput vodenih ogledala, vodenih zidova, fontana. Ali i stilske dodatke: rasvetne elemente i mobilijare.
Zamislite vašu modernu baštu sa ovim ili još nekim novim elementima, i mi ćemo rado prihvatiti da je kreiramo tako da ostane zauvek potpuno autentična ideja.

pic
pic
FORMALNI STIL DVORIŠTA

Uređenje vrta u formalnom stilu bi moglo opisati vašu viziju, ukoliko volite simetriju i prave linije, kao i dosta zelenila i biljnih vrsta unutar samog vrta. Mnogi naši klijenti koji su želeli da urede svečane i javne objekte su birali baš ovaj stil za uredjenje dvorista. Različito postavljene zimzelene biljke, travnjaci, žive ograde, različito drveće, aleje i staze su samo neki od elemenata koji izazivaju snažan utisak reda i postojanog ritma kod ovog stila dvorišta.
U pejzažnoj arhitekturi ovaj strogo simetrični, formalni stil drugačije nazivamo i francuskim stilom za uredjenje baste.

pic
pic
ROMANTIČNI STIL DVORIŠTA

Možda ste već negde mogli da vidite tkzv. raskošne engleske parkove koji često imaju jezerca, velike travnjake okružene šumarkom, kao i elemente poput malih mostova, imitacija gotičkih ruševina i klasičnih hramova?
Ovakvi parkovi predstavljaju romantični stil za uredjenje dvorista, koji, za razliku od strogo simetričnih francuskih formalnih vrtova, podsećaju na lepe seoske krajolike.
Uređenje dvorišta u romantičnom stilu podrazumeva kombinovanje prirodnih materijala, krivih linija, travnjaka, ruža, a često se koriste i dalije, irisi, božuri. Ukoliko birate druge biljke poput hibiskusa, hortenzije ili čak začinskog bilja nećete pogrešiti.

pic
pic
pic
TROPSKI STIL DVORIŠTA

Ukoliko ste već negde uživali u tropskim krajevima onda bi trebalo da vam bude poznato koliko znači relaksirati se u ovakvom ambijentu. Kako srediti dvorište da predstavi ovaj neformalan i relaksirajući efekat je jednostavan posao za naš Greendecor tim, jer je već puno puta dizajnirao ovakva dvorišta sa raznim listopadnim vrstama, velikim bogatim zelenim, i ljubičastim, crvenim i narandžastim lisovima.

pic
pic
ORIJENTALNI STIL DVORIŠTA

Ukoliko ste vašu mirnu oazu zamislili po viziji Japanskih vrtova, sa raznim drvećem, aranžiranim kamenjem ili drvetom, jezercetom ili potočićem sa ribicama, onda orijentalni stil za uredjenje vrta odgovara vašem ukusu. Za uredjenje baste ovog tipa koristimo još cvetajuće žbunaste vrste biljaka, azaleje i drveće poput Japanskog javora. Osim ovih ključnih biljnih vrsta, za uredjenje ovih vrtova koji simbolizuju nešto što odoleva prolaznosti života, često koristimo i hoste, mahovina, bambus, paprati i trave.

pic
pic
''PORODIČNI'' STIL DVORIŠTA

Odgovor na pitanje kako srediti dvorište, ako vam je najpotrebnije da ono bude prirodan produžetak prostorija vašeg doma je ovde. Naime, porodični stil za uređenje dvorišta je najbolje rešenje da napravite dodatnu prostoriju za igru, stazu za bicikl, rolere, ljuljaške, ili pak prostor za roštilj i okupljanje. Zajedno sa različitim vrstama voća i povrća, često smo za ovaj tip dvorišta koristili i travnjake koji su otporni za gaženje.

boje za uredjenje baste

Kako Feng Shui ima svoja pravila i pomaže da se kroz uređenje prostora utiče na osećanja i raspoloženja njegovih korisnika, po sličnim principima se koristi i lepeza boja da bi se uredilo dvorište. Šematski prikaz ispod može pomoći da izaberete koje boje želite za uredjenje dvorista.

pic

upotreba linija i oblika za uređivanje dvorišta

Kada se pominju linije i oblici u lendskejpingu, pejzažne arhitekte pre svega misle na linije i oblike staza ili puteva kroz dvoriša, ali i na linije trasiranja biljaka i ostalih materijala. Sve ove komponente u velikoj meri utiču na stil koji birate za uređenje dvorišta, ali ne treba da zanemarimo i njihovu funkcionalnu ulogu.

''s'' i ''c'' linije u dvorištu

Ove linije mogu poslužiti kao ideje za uredjenje dvorista, naročito ako birate neformalan i prirodan stil. Ove linije u dvorištu usmeravaju pogled sa jedne strane dvorišta ka drugoj proširujući prostor, te manja dvorišta postaju vizuelno veća kada se formiraju polja po obliku ovih linija.

pic

pic

Dvorišta uređena sa dominacijom “s” i “c” linija su tkzv. dinamična dvorišta, jer one prirodno stvaraju osećaj impulsa i pokreta.

krstaste linije u dvorištu

Prave linije upravne jedna na drugu formiraju oblik krsta koji je tradicionalno korišćen u Islamskim vrtovima, Francuskim parterima i formalnim stilovima XVII i XVIII veka. Krst pravi vizure kroz celo dvorište, i pogodni su za uređenjivanje dvorišta velikih površina.

pic

pic

pic

upotreba dijagonala u uređivanju dvorišta

Dijagonalne linije stvaraju više energije i pokreta od krst linija. One mogu probuti floralnost, ali isto tako mogu formirati osnovu za neformalni, asimetrični dizajn. Pogodne su za uređivanje dvorišta manjih površina jer vizuelno mogu da produže vizure.

pic

pic

pic

Najčešće se koriste za uređenje vrta savremenog dizajna u urbanim prostorima gde je prostor ograničen.

pravouganici i kvadrati u uređenju vrta

Formu pravougaonike i kvadrata često koristimo kada dvorište treba da poprimi elegantan, pomalo i minimalistički izgled. Uređivanje dvorišta sa ovim elementima ujedno nam pruža i velike mogućnosti za kombinovanje i izbor materijala. Oni su posebno pogodni za manje površine jer stvaraju kohezivan i atraktivan dizajn.

pic

pic

pic

krugovi i elipse u dvorištu

Ukoliko želite da naglasite centar vrta ili da ga učinite pogodnim za neko određeno dešavanje, oblici poput kruga i elipse će učiniti da taj doživljaj postignete lako. Uređenje dvorišta uz pomoć ovih formi je naročito odgovarajući u slučajevima kada je potrebno vizuelno proširivanje prostora, ili drugim rečima, kod manjih površina.

pic

pic

pic

Pored svega ovoga što smo naveli, sam proces uredjenja dvorista zavisi i od: osunčanosti terena, hemijskog sastava zemljišta, orijentacije prema stranama sveta, količine vlage... Na neke od njih možemo uticati, a na neke ne.

BILJKE ZA UREDJENJE BASTE

Izbor biljaka je ono što i te kako određuje stil, čar i karakter samog dvorišta. Pored toga što one mogu pružiti spokoj i uneti živost, toplinu u ambijent, one mogu i ublažiti oštre zvukove, poboljšati kvalitet vazduha, umanjiti zagađenje, povećati količinu kiseonika i vlage u vazduhu, i naravno obogatiti dvorište prijatnim mirisima.

IZBOR BILJAKA U UREĐENJU DVORIŠTA

Kada biramo biljke za uredjenje dvorista moramo da računamo na to koji tip tla im odgovara i koji su to klimatski uslovi koji im odgovaraju da bi pravilno i brzo rasle. Pored toga, ovaj izbor zavisi i od toga koje su vaše lične sklonosti prema određenim oblicima biljaka ili njihovim bojama, kao i od toga gde i kada želite da biljke budu posađene.

FORMALNO UREĐENJE VRTA

Formalno uređenje vrta podrazumeva dizajn vrta koji odaje utisak reda i pravilnosti, te na taj način budi osećaj smirenosti i ravnoteže. Formalno uredjenje baste može da se postigne na više načina. Za ovakva dvorišta najčešće koristimo manji broj biljnih vrsta ali u većim količinama. Nekada ovaj osećaj simetrije, i urednosti postižemo polukružnom sadnjom određenih biljaka ili ukrasne trave. Ili nekada, kod dvorišta koje je vidljivo podeljeno na više delova, jedan deo možemo oblikovati na formalan, a drugi na neformalan način, i tako napraviti upadljiv stilski kontrast među njima.

pic

pic

pic

Ukoliko želite da oživite neke zidove ili druge građevinske elemente zelenilom, onda je formalno uređivanje dvorišta način na koji to možete postići. Lep izgled formalno dvorište duguje ne samo brižljivo ošišanim i orezanim biljkama nego i stalnoj kontroli i održavanju (više o održavanju pročitajte na straniciODRŽAVANJE ZELENIH POVRŠINA) Svoju autentičnost i lepotu formalno uređeno dvorište zadržava i leti, a i zimi.

NEFORMALNO UREDJENJE DVORISTA

U odnosu na formalno, neformalno uredjenje baste obuhvata veću lepezu biljnih vrsta - drveća, žbunova, zeljastih trajnica, jednogodišnjih biljaka- i njihovo mešanje i spajanje kako bi boje, teksture i oblici tih biljaka zajedno formirali dvorište skoro neponovljivog dizajna. Zbog toga što kod neformalnog stila koristimo dosta različitih biljaka, uređenje dvorišta po ovom principu zahteva češće proveravanje stanja u kojima se biljke nalaze, kao i intezivnije održavanje.

pic

pic

Kombinacije biljaka određujemo tako što razmatramo koje od njih mogu da rastu zajedno, da li su im isti uslovi za gajenje, i koji im klimatski uslovi i tlo odgovaraju.

NA KRAJU, MORAMO DA NAZNAČIMO I TO DA, MA KOLIKO DVORŠTE BILO URAĐENO U SKLADU SA VAŠOM ŽELJOM I ESTETSKOM NAMEROM, SVAKO DVORIŠTE ZAHTEVA STALNO I PRAVILNO ODRŽAVANJE KAKO BI TRAJALO I ZADRŽALO TU SVOJU ESTETSKU DIMENZIJU. VIŠE O ODRŽAVANJU DVORIŠTA I ZELENIH POVRŠINA POGLEDAJTE NA STRANICIODRŽAVANJE ZELENIH POVRŠINA.

Instagram