Biodekoracija enterijera

by denis.papovic / March 9, 2018 / No comments

Biodekoracija enterijera

BIODEKORACIJA ENTERIJERA / OZELENJAVANJE ENTERIJERA

’Green Decor’’ pruža i usluge biodekoracije enterijera, što se odnosi na dekoraciju unutrašnjeg prostora/enterijera određenim biljnim vrstama, bilo da su u pitanju privatni ili poslovni objekti. Biodekoracija enterijera je poseban segment u oblasti pejzažne arhitekture, pre svega što je ovde reč o zatvorenom prostoru gde su i svetlost i vazduh drugačiji u odnosu na te uslove na otvorenim prostorima. Upravo iz tog razloga ovde važe drugačija pravila i drugačiji zahtevi da bi biljni elementi bili u svojoj punoj estetskoj ali i ekološkoj funkciji.

pic

pic

pic

pic

Biljni elementi u enterijeru, odnosno biodekoracija enterijera, osim svoje estetske funkcije koja nam je svima poznata, ima i određenu pshilošku funkciju. Osim što nam pruža dodir sa prirodom, u poslovnim objektima utiče na povećanje kreativnosti i produktivnosti radne snage zahvaljujući mogućnosti pasivnog doživljaja prirode i vegetacije.

ZELENI ZIDOVI U ENTERIJERU

Savremeno shvatanje biodekoracije enterijera, odnosno plant design-a u enterijeru, dosta se razlikuje u odnosu na raniji period. Pre se to svodilo na klasičnu saksiju I biljku u njoj, dok danas postoje i drugačiji načini da se neki prostor upotpuni biljnim materijalom. Napretkom tehnologije pojavili su se i različiti oblici ozelenjavanja zatvorenih prostora, koji su nekad bili mogući samo u eksterijeru. Tako, na primer, ko nema privatni objekat na parceli sa dvorištem I živi u zgradi, a u gradskim sredinama to je veći procenat stanovništva, danas može da ima ‘’dvorište na zidu’’ u svom stambenom prostoru. Zahvaljujući savremenim metodama ozelenjavanja zidova u enterijeru velike su mogućnosti za pravljenje pravih malih vertikalnih vrtova.

pic

pic

pic

Bilo da se radi o kasetnim zelenim zidovima sa sopstvenim sistemom za automatsko navodnjavanje koji pružaju širok izbor biljnih vrsta za formiranje zelenih oaza, ili pak o zelenim zidovima od Moschito stabilizovane mahovine za svedenije forme, I jedna I druga varijanta pružaju neverovatne efekte, kako u stambenom tako I u poslovnom prostoru. Više o ovom načinu ozelenjavanja enterijera možete pročitati na našoj stranici ZELENI ZIDOVI.

BILJKE U ENTERIJERU

Osim posuda prefinjenog dizajna sa najneobičnijim biljnim vrtsama, ili pak nekim standardnim za ljubitelje klasike, apsolutni trend u arhitekturi predstavljanju biljke u posudama od različitih materijala koje se spuštaju sa plafona, koje su prvo praktikovali mnogi svetski restorani, a sada su počele da se postavljaju I u stambenim prostorijama. Sasvim je I razumljivo što ih dizajneri sve više praktikuju jer pružaju neverovatne efekte, a prirodni materijali su u pitanju. Ako ih pritom I koristite u kombinaciji sa različitim tipovima rasvete, dobijate najneobičniji luster ili jednostavno fokalnu tačku u prostoru drugog tipa.

pic

pic

pic

pic

Opstanak biljaka u enterijeru zavisi od niza faktora, zato mi pored dekorisanja enterijera pružamo usluge i održavanja biljaka u enterijeru kako bi vaša investicija duže trajala, a estetski dojam bio u punoj meri.