Informacioni centar Evropske unije

Ime projekta:
Informacioni centar Evropske unije
Lokacija:
Beograd
Klijent:
EPTISA d.o.o.
Površina:
47 m2
Godina izvođenja:
2016.
Opis projekta:
U enterijeru novog Informacionog centra Evropske unije u Beogradu izrađen je zeleni zid 6m visine i to u kombinaciji kasetnog zelenog zida u prizemnoj etaži i zelenog zida od mahovine u etaži -1. Prizemna etaža zbog količine svetlosti je iskorišćena za instaliranje kasetnog zelenog zida koji nudi širok spektar mogućnosti za kombinovanje biljaka ali i njihov dalji rast i razvoj. Etaža -1 zbog manje količine direktne svetlosti otvorila je mogućnost za postavljanje zelenog zida od prirodne mahovine specijalizovane za enterijere kojoj pogoduju upravo tamnije pozicije. Kompletan kasetni zeleni zid obezbeđen je automatskim navodnim sistemom koji preko programatora i zadatih parametara daje tačno one količine vode koje su potrebne za ove biljne vrste, ali i drenažom koja je neophodna za kontrolu viška vode u supstratu kao i njenom daljom distribucijom kroz ceo zid. Korišćen je specijalizovan tip supstrata za zelene zidove u enterijeru koji je ujedno i jedan od najvažnijih faktora za opstanak biljaka u ovom tipu vertikalnog zelenila.
Zeleni zid od mahovine nema zahteve za održavanje osim što treba izbegavati direktne sunčeve zrake, odgovaraju joj tamnija mesta i veća vlaga vazduha. Jedino što je potrebno jeste blagovremeno orošavanje vodom u slučaju suvljeg vazduha pri kojem izmenja svoju mekoću i elastičnost. Zeleni zid od mahovine rađen je u tamnijoj zelenoj boji prema zahtevu investitora.
Osim estetske funkcije i fokalne tačke u prostoru koja svakom privuče pažnju, sa pažljivo planiranom rasvetom još u fazi projektovanja koja dodatno naglašava ovu ”zelenu atrakciju”, ovaj zeleni zid predstavlja pravu zelenu oazu koja ujedno i prečišćava vazduh (korišćene su i vrste koje su prema istraživanjima NASA-e najbolji prečišćivači vazduha), vrši funkciju i toplotne ali i zvučne izolacije.