Projektovanje

by denis.papovic / February 2, 2018 / No comments

Projektovanje

ODRŽAVANJE / IZVOĐENJE RADOVA / PROJEKTOVANJE

projektovanje zelenih povrsina - pejzazna arhitektura

Projektovanje zelenih povrsina je ono od čega naše osamnaestogodišnje iskustvo u oblasti pejzazne arihitekture započinje. A polazna tačka do uredjenja dvorista, bašte restorana ili kafića, krova, zida, enterijera, ili jednom rečju, bilo kakve vrste javne ili privatne zelene povrsine po vašim estetskim načelima je upravo projekat koji oslikava ova načela, pa i sve one praktične potrebe koje želite zadovoljiti ovom novom estetskom dimenzijom prostora.

Projektovanje zelenih povrsina po standardima Greendecor tima znači kreiranje autentičnog, atraktivnog ali i funkcionalnog prostora, čiji izgled može biti inspirisan kako tradicionalnim dizajnom, tako i savremenom estetikom. Naš pristup projektovanju ili uredjenju eksterijera/enterijera je i te kako u vezi sa našom strašću za bogatim i raznovrsnim zelenilom koje, nakon projektovanja, implementiramo u cilju da njime pokažemo poseban umetnički izraz koji ima višestruku namenu.

Bilo da se radi o projektovanju dvorista ili drugog prostora, bez obzira na njegov lokalitet i veličinu, naše projekte karakteriše čista simetrija i jasno izraženi geometrijski oblici. Pored projektanata i izvođača, naš tim čine i savetnici za zaštitu okoline, te je tako svaki naš projekat izrađen uz strogo poštovanje osnovnih inženjerskih ali i ekoloških principa.

Projektovanje zelenih povrsina umnogome zavisi od vaše vizije. Da bismo je isprojektovali, bilo da je njen deo bazen, spoljna kuhinja, kamin, vrtna terasa, niska rasveta, biodekoracija enterijera, ili pak zeleni zid, zeleni krov, zajedno sa vama moramo proći kroz fazu dogovora i razmene ideja. O tome i svim fazama projektovanja pročitajte u narednim redovima.

pic
PEJZAZNA ARHITEKTURA- PROJEKTOVANJE ZELENIH POVRSINA- FAZA I

Nakon našeg prvog kontakta, predlažemo zajednički obilazak prostora na kome je planiran neki vid rekonstrukcije. U ovoj fazi osnovni cilj nam je da upoznamo vas i vaše ideje, ali i sagledamo prednosti i potencijalne mane prostora. Projektovanje zelene površine, ili, uredjenje eskterijera po vašem ukusu će značajno brže teći ukoliko nam obezbedite geodetsku podlogu prostora koja bi služila kao osnova za razradu daljeg konceptualnog rešenja.

pic
UREDJENJE EKSTERIJERA- RAZRADA KONCEPTUALNOG REŠENJA - FAZA II

U drugoj fazi projektovanja zelenih površina cilj nam je da dođemo do nekoliko varijanti rešenja i da glavnu ideju projekta kroz tih nekoliko varijanti predstavimo Vama. Uz varijantu koju odaberete sagledavamo vaše potrebe za zatvaranjem vizura prema komšijskom dvorištu, predviđamo kolorit cvetnica tokom cele sezone cvetanja, i ukazujemo na tehnička rešenja drenažnih elemenata u slučaju zadržavanja površinskih voda. Pored toga, u ovoj fazi predviđamo preliminarni budžet za troškove, i projekat prilagođavamo njemu.

pic
UREDJENJE EKSTERIJERA - IDEJNO REŠENJA UREĐENJA- FAZA III

Naredna faza projektovanja dvorista sledi nakon vašeg usvajanja konceptualnog rešenja, pri čemu za cilj imamo da vam predstavimo materijale, boje, teksture koje smatramo da vaše dvorište treba da sadrži. Formiranjem kompozicionog plana predstavljamo vam kako sve ono može da izgleda. Pored toga, ulazimo u razradu pejzažnoarhitektonskih elemenata kao što su ograde, pergole, fontane, pri čemu vam nudimo i planove osvetljenja i automatskog navodnjavanja. Na osnovu svih parametara koje donesemo u ovoj fazi, formiramo i zvaničan predmer i predračun za sve radove iz domena ozelenjavanja i građevinskih radova.

pic
PROJEKTOVANJE DVORISTA- ZVANIČNA PONUDA ZA UREĐENJE- FAZA IV

Nakon završetka planova, pristupamo obračunskom delu projekta u kome uzimamo u obzir nabavnu cenu materijala, udaljenost prostora koji je obuhvaćen projektom, mehanizaciju i broj ljudi koji su naophodni kako bi se posao završio na najefikasniji način. Uz sve činioce koje možemo predvideti, šaljemo vam najpovoljniju ponudu za obavljanje radova na ozelenjavanju vašeg prostora.

GLAVNI PROJEKAT U OKVIRU PROJEKTOVANJA ZELENIH POVRŠINA I ZELENIH OBJEKATA

Za razliku od idejnog rešenja, glavni projekat je većeg obima i sadrži celokupnu projektno-tehničku dokumentaciju koja je predviđena zakonom. Klijent kao proizvod dobija projekat pripremljen za izgradnju i 3D kompijutersku prezentaciju koja će vam najbolje približiti ideju i koja će na gotovo realan način prikazati kako će izgledati vaš prostor / zelena površina / zeleni objekat.

Glavni projekat se radi za potrebe izgradnje objekata i za pribavljanje građevinske dozvole, a u skladu sa aktom o uređenju prostora koji proizilazi iz regulacionog plana. Ova vrsta projekta sadrži složenu tehničku dokumentaciju, koju čie različiti pravni dokumenti i izvestan broj grafičkih i tekstualnih priloga koji detaljno prikazuju i objašnjavaju rešenje koje se nudi u projektu.

Ozbiljnost pristupa ovakvom vidu poslovanja pokazatelj je rezultata angažovanja tima školovanih kadrova koji su spremni da vam prenesu svoju kreativnost, znanje i umeće, a vaš prostor učine takvim da upravo on bude mesto u kojem ćete poželeti da provodite najviše vremena.

Instagram